Wist je dat minerale olie wordt gewonnen uit aardolie, net als benzine of diesel? Aromatherapeut en docent Drs. Harmen Rijpkema geeft antwoord op de vraag waarom minerale olie niet past in huidverzorging.

En toch zijn er genoeg argumenten voor een fabrikant om minerale olie als basis te gebruiken. Het is ongelofelijk goedkoop, oneindig houdbaar, het geeft een heerlijk huidgevoel en geeft nauwelijks huidreacties. Dat betekent dat ze nauwelijks allergieën uitlokken. Maar naast de enigszins beschermende functie, doen ze helemaal niks voor de huid. Ze zijn als het ware vreemd voor de huid. Het ondersteunt de huid niet in haar belangrijke functies: ze ondersteunen niet het herstel (regeneratie) van cellen, ze ondersteunen niet het immuunsysteem van de huid en zijn geen vrije radicalenvangers. Integendeel, er zijn huidexperts die beweren dat minerale olie poriën verstopt en daardoor het ontstaan van comedonen bevordert. De huid kan niet meer goed ademen en wordt traag, ook in het herstellen en regenereren van de huid. Onder het beschermingslaagje van de huid blijft de huid gespannen en droog. Aan deze toestand verandert minerale olie niets.
Misschien dat er in uiterste nood een functie is weggelegd voor minerale olie (bijvoorbeeld vaseline) bij eczeemplekken die rood zijn en met extreme jeuk. Daar sluit de vaseline als het ware de huid volledig af, waarbij het weinige vocht in de huid blijft. Veel mensen ervaren dit als een verlichting. Het is dus geen oplossing maar wel een tijdelijke hulpmiddel.
Ofschoon er nog geen doorslaggevend bewijs is zouden zeker mensen met ernstige acne gewoonweg geen producten met paraffine liquidum moeten gebruiken. Omdat minerale olien niet werkelijk in de huid doordringen, zijn ze ook niet geschikt om werkstoffen in de huid te sluizen. Dus in feite betekent dit dat bijvoorbeeld verzorgingsproducten met een anti-aging effect al uitgesloten zijn bij een minerale olie product. Huidverzorgingsproducten op basis van minerale olie blijken op de lange duur je het gevoel te geven dat je regelmatig moet smeren. Je moet dus steeds navetten. Want het blijkt dat de huid anders droog aanvoelt. Elektronenmicroscopische opnamen tonen aan dat de zogenaamde kristallijne structuren van de ruimte tussen de (huid) cellen, de huidbarrière (oftewel het celcement) zo verandert, dat vocht uit de huid verdwijnt en dat dus de huid droog wordt.
Er is nog een extra reden waarom minerale olie in de huidverzorging moet worden vermeden. Zo werd in een onderzoek van de Duitse Stiftung Warentest in alle geteste producten met minerale olie zogenaamde aromatische koolwaterstoffen gevonden. Dit zijn uiterst schadelijke stoffen die mogelijk kankerverwekkend kunnen werken. Natuurlijke plantenoliën daarentegen lijken op ons huidvet en worden veel meer door de huid geabsorbeerd, ze dringen dieper in de huid en komen daardoor terecht in het stofwisselingsproces van de huid. Ze versterken het immuunsysteem van de epidermis en navetten is niet nodig. Ze dringen dus diep in de hoornlaag en binden het vocht tussen de cellen. Ze zijn terugvettend zodat alle symptomen van een droge huid (geïrriteerdheid, spanningsgevoel) verdwijnen. De huid voelt glad aan. Zeker in de huidverzorging van baby’s, kinderen, en ouderen zijn plantenoliën en plantenvetten belangrijk, omdat de zuurmantel van de huid nog niet volledig ontwikkeld is. Wat in feite mensen al duizenden jaren uit ervaring weten, wordt tegenwoordig ook door onderzoek bevestigd: natuurlijke koudgeperste plantoliën (uit vruchten, kiemen, noten en zaden) kunnen uiterst waardevol zijn in huidverzorgingsmiddelen.”
– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2018 editie 03 –