De huid is ons grootste orgaan met ongelofelijk veel functies. Onder andere is de huid een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem – de schildwacht met cellen die ons kunnen verdedigen tegen indringers. Dit zijn de Langerhanscellen die waarschuwen als onwenselijke stoffen op onze huid terecht komen. De lichaamseigen verdediging tegen micro-organismen begint dus al op het huidoppervlak. Alleen al daarom klinkt het logisch als we zeggen dat de afweerfunctie van de huid alleen maar goed kan functioneren als de huid gezond is en goed wordt verzorgd. En daarvoor kunt u het beste kiezen voor koudgeperste plantaardige vette oliën.

Waarom zou u de huid belasten met stoffen die het lichaam helemaal niet nodig heeft?

Van nature zit alles in een koudgeperste goede plantolie: rijk aan mineralen, vitaminen en spoorelementen die van groot belang zijn voor een gezonde huid. Smeren we dagelijks deze plantaardige oliën op onze huid dan kunnen alle zogenaamde bio-actieve stoffen direct in de huid doordringen en hun werk doen, namelijk de huid beschermen en de huidafweer ondersteunen. Verder vullen ze tekorten aan in de huid, ze herstellen een beschadigde huid en houden de huid jong. Al met al kan het gebruik van plantaardige oliën tot duidelijke huidverbetering leiden.

Plantaardige oliën worden geperst uit vruchten, kiemen, noten, zaden en pitten. Deze planten hebben zon en warmte nodig voor de noodzakelijke olievorming in de plant en gedijen daarom het best in gebieden met veel zonneschijn. Kokosnoten komen uit de tropen; amandelen o.a. uit het Middellandse Zeegebied; jojoba uit de woestijnstreken en sacha inchi uit Zuid-Amerika. Vetten en oliën dienen ter bescherming, als bron voor andere stoffen en natuurlijk voor de noodzakelijke energie voor de volgende generatie planten en bomen die uit noten en zaden kiemen. Wat voor de plant noodzakelijk is, geldt eigenlijk ook voor de mens. Hoe meer de cellen in uw huid gevoed worden door goede plantoliën, des te meer zal de huid vocht vasthouden en uitdroging voorkomen.  Het lichaam produceert een eigen beschermende olie, ‘sebum’ of talg dat uit verzuren (o.a. linolzuur) en glyceriden bestaat. Als mensen ouder worden, vermindert de productie van deze natuurlijke moisturizer. Plantaardige oliën kunnen een natuurlijke vervanger voor dit sebum zijn.

Om de talrijke goede eigenschappen en werkingen te benutten, is het nodig plantenoliën te gebruiken van de hoogste kwaliteit – natuurlijk geldt dit voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Koudgeperste oliën hebben een grote voorkeur boven geraffineerde oliën. In deze laatste oliën zijn vele werkstoffen vernietigd of onttrokken en zijn de belangrijke vetzuren vaak chemisch veranderd. Koudgeperste en zoveel mogelijk ongeraffineerde oliën betekenen dat veel werkstoffen in de oliën nog aanwezig zijn. De hoofdbestanddelen zijn de verzadigde en onverzadigde vetzuren, maar daarnaast bevatten plantaardig vette oliën vetbegeleidingsstoffen als flavonoïden, vitamine E, carotenoïden (zoals provitamine A), fytosterolen, lecithine, sporenelementen en geurstoffen. Allemaal stoffen die bijdragen aan de gezondheid van onze huid.

Plantoliën geven geen irritatie, geven niet of nauwelijks overgevoeligheid en maken de huid niet vatbaar voor comedonen. Gebruik van een goede kwaliteit plantoliën kan door de aanwezigheid van antioxidant stoffen (o.a. vitamine C en E) de vorming van vrije radicalen vertragen of verhinderen.

Door de plantoliën te mengen met hydrolaten (bloemen- of kruidenwaters met water oplosbare werkstoffen uit de plant) wordt de olie nog beter door de huid opgenomen. Daarom zijn in crèmes traditioneel olie en water samengevoegd. Om de olie en het water in een crème te binden en goed te houden moeten emulgatoren en conserveringsmiddelen worden toegevoegd die geen voedingsstoffen voor de huid bevatten en zelfs een belastende invloed op de huid kunnen hebben. De combinatie van vette plantolie met water voelt niet vet aan en brengt van nature elke huid in balans. Als de huid te vet is, zal de olie de talgproductie reduceren. Bij een te droge huid zal de olie voeden en verzachten en bij een rijpere huid voeden en regenereren. Per persoon kunt u de dosering van vet en water afstemmen op wat de huid op dat moment nodig heeft. Door de toevoeging van werkstoffen in de vorm van etherische oliën creëert u voor iedere cliënt een persoonlijke benadering op maat!