Sandelhout is één van de essentiële oliën met een fantastische reputatie voor de huid. Een olie die het waard is om eens nader te bekijken.

Aromatherapeut Drs. Harmen Rijpkema vertelt je in deze blog alles over sandelhout!

Sandelhout is één van de essentiële oliën met een fantastische reputatie voor de huid. Een olie die het waard is om eens nader te bekijken.

De sandelhout is een kleine, altijd groene boom uit de tropische streken van Zuid-India, Sri Lanka, Maleisië en Indonesië. Sandelhout heeft een lange geschiedenis als ingrediënt in het Hindoeïsme en de daarmee verbonden rituelen. Zo is bijvoorbeeld sandelhout altijd een onderdeel bij crematies, het zou de overgang naar een volgend leven vergemakkelijken. Het is een zogenaamde halfparasiet, dat wil zeggen dat de boom een gastboom (bijvoorbeeld een acacia) nodig heeft om te groeien. Het onttrekt voeding via de wortels van de andere boom. De boom moet minstens 20 jaar groeien voordat de essentiële olie voor de eerste keer aan het hout wordt onttrokken. Het hout wordt gedroogd, versnipperd en vermalen voordat het wordt gedestilleerd. Over het algemeen is er ongeveer 20 tot 30 kilo houtpoeder nodig voor 1 kilo essentiële olie. De boom wordt steeds zeldzamer in de oorspronkelijke groeigebieden en men zoekt naarstig naar methoden om de sandelhout op plantages te kweken. De eerste projecten zijn nu gestart in West-Australië om de boom te kweken.

Sandelhoutolie werkt ontstekingsremmend en microbendodend en laat dat zien in de behandeling van acne, ontstoken huid, psoriasis, wratten en waterwratjes (Molluscum contagiosum). Daarnaast versterkt sandelhout de huid en het onderliggend bindweefsel. Door de huidvriendelijkheid is de olie praktisch zonder problemen op de huid te gebruiken en ook zeer geschikt bij een droge, gebarsten of oudere huid. Sandelhout is zo sterk rustgevend, ontstekingsremmend en huidvriendelijk dat het zonder bijwerkingen succesvol wordt ingezet bij de behandeling van constitutioneel eczeem (Browning 2017).

Sandelhoutolie heeft kalmerende, rustgevende en angst oplossende eigenschappen. Psychodermatologie, de studie over de wisselwerking tussen psyche en toestand van de huid, suggereert dat de eigenschappen van sandelhoutolie op zowel psyche als huid een groot deel het succes van sandelhout in de behandeling van huidproblemen verklaart. Een voorbeeld is dat onderzoek heeft uitgewezen dat het verdampen en inhaleren van roos de huidbarrière verbetert en een genezend effect heeft bij eczeempatiënten. Stimulerende oliën hadden dat effect niet. Hoewel sandelhout niet in deze testen werd gebruikt, is het kalmerende effect van sandelhout duidelijk aangetoond.

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 08 –

Literatuur
Rijpkema, H. – Aromecum. 9de druk 2019.

o.a. Moy, R.L., Levenson, C. – Sandalwood album oil as a botanical therapeutic in dermatology The Journal of Clinical and Aestetic Dermatology 2017; 10 (10): 34 – 39

Browning, J.C. et al – Safety, tolerability and efficacy of a novel regimen containing 0.1% colloidal oatmeal and East Indian sandalwood oil (EISO) for the treatment of mild, moderate and severe pediatric eczema (atopic dermatitis) – results of a single-center, open-label study Presented as a poster at the Orlando Dermatology and Clinical Aesthetic Conference; Doral, FL. 13-16 January 2017.