Jojoba is een veelzijdige, gouden wassoort die helpt om de huid te herstellen en te beschermen.

Aromatherapeut en docent Drs. Harmen Rijpkema vertelt in deze blog meer over Jojoba! 

Wanneer we op zoek gaan naar natuurlijke bestanddelen van huidverzorgingsproducten en cosmetica, dan komen we al bijna automatisch uit op jojoba. Jojoba is een zeer veelzijdige, gouden wassoort die helpt om de huid te herstellen en te beschermen.

De achtergrond van Jojoba
De Simmondsia chinensis of S. californica is een inheemse woestijnstruik die voorkomt in het zuidwestelijk deel van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. De planten kunnen meer dan 200 jaar oud worden en verdragen temperaturen tot 60°C. De struik wordt op grote schaal gecultiveerd in Arizona, maar wordt ook op andere plaatsen aangeplant ter voorkoming van erosie en woestijnvorming.

Uit de noten wordt een fantastische olie geperst die we in de huidverzorging goed kunnen toepassen.  De Indianen uit het oorspronkelijke gebied kenden de kwaliteiten van de olie voor de huid maar gebruikten jojoba ook om leer zacht te maken en te verzorgen. Je kunt hier ook verouderde jojoba voor gebruiken

Samenstelling en kwaliteit
Jojoba olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was geperst uit de noten. Chemisch gezien zijn het esters van lange keten alcoholen en vetzuren met namen als eicosenyl octadecenoaat, docosenyl eicosenoaat en tetracosenyl eicosenoaat. Deze wasesters maken jojoba uniek ten opzichte van andere plantaardige oliën. Deze bestaan uit zogenaamde triglyceriden. De was gebruikt de struik ter bescherming tegen droge perioden en aanvallen van bacteriën, schimmels en virussen. Jojoba lijkt op de olie die de talgklieren in de huid produceert. Naast de vetzuuresters bestaat jojoba uit fenolen en tocoferolen (vitamine E).

Jojoba is geel van kleur en praktisch geurloos en zeer lang houdbaar. Vanwege de kleur wordt het ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Jojoba is kostbaar en wordt daarom helaas vaak vervalst. Een goede kwaliteit jojoba is koudgeperst en vrij van verontreinigingen. Door de wasstructuur oxideert jojoba niet en is dus zeer lang houdbaar. In de koelkast stolt een goede kwaliteit jojoba tot een vaste substantie, maar wordt bij kamertemperatuur snel weer vloeibaar. Jojoba bezit ook kleine hoeveelheden vitamine E, mineralen en plantensterolen.

Eigenschappen en toepassing van jojoba
Jojoba legt een beschermend laagje op de huid en verhoogt daardoor de hydratatie van de huid. Dit geeft een heerlijk huidgevoel en voorkomt op deze manier vochtverlies. In tegenstelling tot minerale olie sluit jojoba de huid niet af en de huid blijft dus goed ademen. Als pure massageolie is jojoba niet zo geschikt omdat het niet zo goed spreidt en minder gemakkelijk glijdt. Echter, het is een prachtige toevoeging in een massage- of huidmengsel.
Jojoba is talgregulerend en dus geschikt voor alle huidtypen. Bij een vette huid vertraagt jojoba de talgproductie.

Onderzoek
De olie werkt huidherstellend bij een beschadigde huid en acne, psoriasis, eczeem en littekens (Meier 2012). Jojoba is ontstekingsremmend bij huidinfecties, huidveroudering en wonden (Pazyar 2013). Daarnaast worden ontstekingen geremd door middel van de verlaging van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in de huid (Pazyar 2013).

Jojoba vertraagt de afbraak van collageen waardoor jojoba is een interessant bestanddeel in anti-aging producten is (Grether-Beck 2008). De olie heeft een lichte beschermingsfactor (SPF 4) tegen de zon. Chemische zonnefilters hebben bijwerkingen doordat ze zo diep in de huid terecht komen. Jojoba neutraliseert UV-absorberende stoffen in de huid en daarnaast verzacht en verzorgt het de huid bij zonnebrand.

In een pilotstudie met 194 mensen met acne en huidbeschadigingen werd 6 weken lang een kleimasker met jojoba olie gebruikt (voor thuisgebruik en 2 à 3 x in de week). De conclusie was dat de huid zich opmerkelijk herstelde en een effectieve toepassing was bij een beschadigde huid en bij milde acne vulgaris (Meier 2012). Daarnaast is de olie een ideale basis voor het maken van een parfum: jojoba is praktisch geurloos en wordt niet ranzig.

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2018 editie 05 – 

Literatuur
Pazyar, N. et al – Jojoba in dermatology: a succinct review

Giornale Italiano di Dermatologia e Venereologica 2013; 148 (6): 687 – 691

Meier, L. et al – Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne-results of a prospective, observational pilot study

Forschende Komplementarmedizin 2012; 19 (2): 75 – 79

Grether-Beck, S. et al – Topical application of vitamins, phytosterols and ceramides. Protection against increased expression of interstital collagenase and reduced collagen-I expression after single exposure to UVA irradiation