De essentiële olie van helicryse is één van de belangrijkste oliën voor de huid.

Ze staat ook wel bekend als de ‘blauwe plekken olie’, maar ze is zoveel meer dan dat.

Aromatherapeut Drs. Harmen Rijpkema vertelt je meer!

Helicryse is een werkelijk fantastische olie die de huid regenereert, blauwe plekken laat verdwijnen en (brand)wonden en littekens ‘prachtig’ laat genezen. Een verplichte olie bij de genezing van operatiewonden. De olie kan zelfs, als dat nodig is, puur op de huid gebruikt worden. Helicryse is een belangrijk ingrediënt in natuurlijke cosmetica voor huidherstel en littekens.

Helicryse is een klein aromatisch, altijd grijsgroen dwergstruikje tot 50 cm. hoog. De stengel is sterk vertakt met grijzige, smalle blaadjes die de vorm van naalden hebben. De kleine bloemen behouden hun heldere gele kleur als ze worden gedroogd. Vandaar hun volksnamen immortelle (‘onsterfelijk’) en everlasting of strobloem. De naam Helichrysum is afkomstig van het Griekse ‘Helios’ – ’zon’ en ‘chrysos’ – goud. Een verwijzing naar de stralende bloemen. Een andere volksnaam is kerrieplant, omdat blad en bloem sterk naar kerrie ruiken. De bloemen zijn zeer gewild in droogboeketten. De geur van helicryse is bijzonder: krachtig en kruidig met een licht zoete ondertoon en tonen van honing en thee.

Het unieke aan de olie uit de Helichrysum italicum is het gehalte aan diketonen (in helicryse olie zijn dat de zogenaamde italidionen), verbindingen die in geen enkele andere essentiële olie worden gevonden, ook niet in andere helicrysesoorten. Het lijkt erop dat deze italidionen een grote invloed hebben op de werking van helicryse, onder andere de huidherstellende en anti-hematoom werking (Bensouilah en Buck 2006). Franchomme en
Pénoël (1990) noemen helicryse de ‘arnica’ onder de essentiële oliën.

De effecten van de olie zijn zeer overtuigend ondanks het feit dat er nauwelijks studies over de werkzaamheid zijn verschenen. Helicryse staat voor herstel, rust en doorstroming. Vooral van de huid en onderliggend weefsel. Het verbetert bloed- en lymfecirculatie: huidbeschadigingen genezen sneller, littekenvorming wordt tot het minimum beperkt, oedeem wordt minder. Vooral bij het oplossen van nieuwe (en oude) hematomen is helicryse een wonderbaarlijk effectieve olie (Buckle 2015). Daarbij is de olie zeer huidvriendelijk en kan daarom puur worden gebruikt bij bloeduitstortingen.

Helicryse is geschikt voor een gevoelige en droge huid die neigt naar irritatie en andere huidproblemen. Helicryse is verbazend huidherstellend, -regenererend en -ontstoppend. Gebruik de olie onverdund bij een verse blauwe plek of andere weefseltrauma’s; hierbij kan helicryse eventueel worden gemengd met lavendel, citroen of cisteroos. Helicryse versnelt genezing bij wonden, verbrande huid, acne en huidbeschadigingen door allergieën. Daarbij werkt helicryse ontstekingsremmend, pijnverdovend en krampstillend. Dit maakt de olie effectief bij spierpijnen en gewrichtspijnen, maar ook ondersteunend bij aderklachten zoals couperose en rosacea, spataderen, gordelroos, flebitis en mogelijk bij de contractuur van Dupuytren. Aderontsteking en degeneratie van aderen kunnen leiden tot trombose. Juist hierbij heeft helicryse een positieve functie. Behandel nieuwe, maar ook oude littekens met helicryse olie. Helicryse als antioxidant (en vrije radicalenvanger) zorgt ervoor dat de nadelige invloed van vervuiling en uv-straling op de huid wordt beperkt (Combes 2017) zodat minder snel veroudering en beschadiging optreedt. Al met al is helicryse een must in de huidverzorging en een onmisbare olie bij huidherstel.

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 10 –