Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of klei behandelingen in hun natuurtherapeutische tradities.

Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en bruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden.

Drs. Harmen Rijpkema vertelt in deze blog alles over klei in de huidverzorging!

Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of klei behandelingen in hun natuurtherapeutische tradities. Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en bruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld in en onbewerkt.

Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Klei bevat veel gezonde mineralen, reinigt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de levenskracht. Er is geen enkel andere stof aan toegevoegd. Door het unieke absorberende vermogen van klei zorgt het mede voor het reinigen van ons lichaam. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen in de vorm van masker, pakking of in bad. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn reinigend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Groene klei lijkt de krachtigste klei onder de kleisoorten te zijn en is sterk reinigend, vooral als de klei zongedroogd is. De klei krijgt haar groene kleur door haar bestanddelen zoals mineralen, oxyden en hydroxyden.

Groene klei (of montmorilloniet) is een kleisoort welke op veel plekken in de wereld voorkomt. In Europa maken vooral gebruik van de groene klei uit Frankrijk. In dit land is het gebruik van klei ook wijdverbreid. De klei wordt meestal gedolven op plekken waar zo min mogelijk verontreiniging voorkomt. De klei wordt gedroogd en vermalen tot
poeder. Groene klei is een ongelofelijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicium) het belangrijkste is. Het is meer dan 40% in de klei aanwezig. Daarnaast bevat groene klei mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink.

Klei is een effectief middel voor het zuiveren van de huid. Van de ontgiftende werking van klei maken schoonheidsspecialisten maar ook natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik. In de vorm van maskers en pakkingen worden onreinheden en gifstoffen uit de huid getrokken, terwijl tegelijkertijd de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Schoonheidsspecialisten gebruiken klei verder om dode huidcellen van de huid te halen. Het is een prachtig natuurlijk middel om huidproblemen te behandelen, vooral in de vorm van een masker. Bij een gevoelige huid of een droge huid is het aan te raden een kleimasker maar één keer in de week toe te passen. Naast onreinheden wordt namelijk ook vocht uit de huid onttrokken. Je kunt zelf een masker maken of tubes met kant-en-klare groene klei aanschaffen.

Een praktische toepassing waarbij u de reinigende kracht van groene klei kan ervaren: bij een diepe splinter gewoon een laagje groene klei op de plek; goed afdekken en de volgende morgen veegt men de splinter zo weg met de groene klei. Een andere fantastische toepassing van groene klei: borstontsteking bij zogende vrouwen. Gewoon een laag groene klei 24 uur op de plek (af en toe een schone laag erop). In meer dan 70 % van de gevallen is geen antibiotica nodig!

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 04 –