Calendula of goudsbloem (Calendula officinalis): een oeroude medicinale plant die al in het oude Griekenland en Rome werd gewaardeerd voor haar fantastische genezende werking op de huid. Drs. Harmen Rijpkema vertelt je meer over Calendula!

Calendula of goudsbloem (Calendula officinalis) is een oeroude medicinale plant die al in het oude Griekenland en Rome werd gewaardeerd voor haar fantastische genezende werking op de huid. Het is in West Europa een bekend volksmiddel geworden.

Hoewel er ook een extract van de goudsbloem wordt gemaakt, kennen we de calendula vooral als maceraat.  Maceraten zijn vette plantenoliën waarin de geneeskrachtige plant haar werkstoffen heeft afgegeven. Dat betekent dat de geneeskrachtige plant een bepaalde tijd in een vette plantenolie is geweekt waarbij de vetoplosbare werkstoffen aan de gebruikte plantenolie worden afgegeven. Zulke maceraten verenigen de werking van de vette  olie en de geneeskrachtigeplant en zijn bijzonder waardevol.

Calendula is een maceraat waarbij de bloemhoofdjes van de goudsbloemen geweekt worden in olijfolie of zonnebloemolie. Nadat de bloemen uit de olie gefilterd zijn, blijven gemiddeld 10 % van de werkzame stoffen uit de bloemen in de olie achter.

De olie kan puur worden gebruikt bij vele huidproblemen. Misschien is het wel de beste olie voor een gesprongen en geïrriteerde huid. Calendula verzorgt en beschermt verder de droge en gevoelige huid en activeert de huidstofwisseling. Calendula is ook bijzonder geschikt bij een schilferige huid en voor de babyhuid die snel neigt naar uitslag. De pure olie of vermengd met bijvoorbeeld een amandel- of jojoba-olie is een super verzachtende babyolie. De olie werkt versterkend en verzorgend op de tere babyhuid. Luieruitslag wordt bestreden door een mengsel van goudsbloem met jojoba. Calendula is ook een goede aftersunolie. De olie hydrateert, beschermt en geneest de huid bij zonnebrand. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat calendula de genezing van huidwonden en verbrandingen kan versnellen.  Verder zijn er aanwijzingen dat calendula de huid kan beschermen tegen de huidontstekingen (dermatitis) door bestraling. Maar hier is meer onderzoek voor nodig. Calendula wordt over het algemeen zeer goed verdragen.

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2018 editie 06 – 

Studies:
Duran, V., et al. Results of the clinical examination of an ointment with marigold (Calendula officinalis) extract in the treatment of venous leg ulcers. Int. J. Tissue React. 2005 27(3):101-6.

Pommier, P., et al. Phase III randomized trial of Calendula officinalis compared with trolamine for the prevention of acute dermatitis during irradiation for breast cancer. J Clin Oncol. 2004 Apr 15;22(8):1447-53.