De laatste jaren is er een nieuwe vette plantenolie op de markt gekomen die meer en meer in huidverzorgingsproducten te vinden is: cactusolie.
En met recht, het is een uitzonderlijke olie die we goed voor huidverzorging in het algemeen kunnen benutten en in het bijzonder voor anti-aging doeleinden.
Drs. Harmen Rijpkema vertelt in deze blog alles over cactusolie!

De vijgcactus (Opuntia ficus-indica) is in woestijngebieden te vinden, onder andere in Mexico, Marokko en het Middellandse Zeegebied. Een belangrijke plant waar men blad, bloem en fruit benut. Het fruit, de rode, gele, oranje of groene woestijnvijgen, zijn ook bij ons in de supermarkt te vinden. In de Mexicaanse volksgeneeskunde worden bloemen, vruchtvlees en sap therapeutisch ingezet als vochtafdrijvend, krampstillend en ondersteunend middel bij wonden en verbrandingen, maagklachten, spijsverteringproblemen en urineweginfecties. In Mexico heeft de cactusvijg een lange traditie bij de behandeling van diabetes. De Azteken vermengden het sap met honing en eigeel ter behandeling van verbrandingen. De vele kleine zwarte zaden in het fruit bevatten kostbare olie. Eerst moeten de zaden uit het vruchtvlees worden gehaald, vervolgens worden ze gewassen, gedroogd en daarna koud geperst. De zaden bevatten slechts 5% olie. Er is ongeveer 8.000 kilo fruit nodig voor 1 liter olie! Momenteel is het de kostbaarste plantolie op de markt. Maar elke druppel cactusolie op de huid in zijn prijs dubbel en dwars waard!
Bestanddelen in cactusolie die goed zijn voor onze huid
In een studie uit 2002 (Ramadan, Morsel) bleek dat cactus een goede bron is van het essentiële vetzuur linol (tot 69 %) en oliezuur, en in een goede verhouding van 3:1. Verder bevat cactusolie een relatief hoog gehalte aan vitamine E (β-en α-tocoferolen). Vitamine E voorkomt oxidatie van huidvetten en zorgt dat de olie langer stabiel blijft. Vitamine A in de vorm van caroteen en vitamine K1 (phylloquinon). Deze vitamine draagt bij aan het herstel van bloeduitstortingen en verwijde bloedvaatjes, zoals bij couperose. Het versterkt de kleine bloedvaatjes. Vitamine K1 is ook in staat de donkere kringen onder de ogen te verminderen, bovendien verhoogt het de elasticiteit van de opperhuid. Donkere kringen onder de ogen worden vooral veroorzaakt door een verminderde doorbloeding naar dit gebied. Omdat vitamine K de bloedvaatjes naar dit gebied versterkt, stroomt er meer bloed en verminderen de donkere kringen. In studies van de American Academy of Dermatology (2003) is aangetoond dat vitamine K op de huid bloeduitstortingen en donkere kringen onder de ogen vermindert. Cactusolie kan zelfs pigmenten lichter maken en uit recent onderzoek bij ratten is gebleken dat vitamine K1 op de huid helpt bij het herstel van wonden. Vitamine K is van nature aanwezig in onder andere groene bladgroenten, in melk en eieren en in plantaardige oliën als olijf, sojaboon, cactus en canola.
Cactusolie is verder uniek in het hoge gehalte aan plantensterolen (onder andere β-sitosterol) en polyfenolen. Fytosterolen stoppen de afbraak van collageen productie en kunnen zelfs de opbouw van nieuw collageen bevorderen. Dus de fytosterolen in de cactusolie kunnen het effect van veroudering omdraaien en zijn daarom een nuttige toevoeging aan anti-aging producten. Polyfenolen zijn ook rijkelijk aanwezig in cactus, ze zijn interessant door hun antioxidant werking en dragen bij aan het voorkomen van ontstekingen, bloedvatbeschadigingen en neurodegeneratieve aandoeningen. Polyfenolen zijn vrije radicalenvangers en dragen bij aan het voorkomen van huidveroudering. Door de hoge hoeveelheden linolzuur, vitamine E, fytosterolen en polyfenolen stimuleert cactusolie de celproductie, geeft bescherming en helpt mee het vocht in de huid te behouden. Deze componenten maken de olie extreem rijk en voedend. Het verzacht, hydrateert, vermindert ontstekingen die het collageen kunnen beschadigen en het kan huidveroudering en rimpelvorming vertragen.
– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 03 –
Literatuur
Ramadan, M.F. and J.-T. Mörsel – Oil cactus pear (Opuntia ficus-indica L.). Food Chemistry 2003; 82: 339-345.
Hemmati, A.A. et al – Topical vitamin K1 promotes repair of full thickness wound in rat Indian J Pharmacol 2014; 46(4): 409-412