Lavendel!
Misschien wel de meest bekende essentiële olie. In deze blog vertelt medisch antropoloog en aromatherapeut Drs, Harmen Rijpkema je alles over lavendel!
Welke essentiële olie is het meest bekend? Juist… lavendel! In feite is de moderne aromatherapie gestart met de werking van lavendelolie bij brandwonden. René-Maurice Gattefossé, een Franse chemicus en parfumeur, verbrandde zijn hand in het laboratorium. Hij doop zijn hand in een bakje met pure lavendelolie. De pijn trok onmiddellijk weg, zwelling verdween en de verbrande huid was binnen een paar dagen genezen. Zonder littekens. Hij heeft lavendelolie onderzocht en schreef een boekje met de naam ‘L’Aromatherapie’. Dit werk verscheen in 1937. Vanaf die tijd heeft aromatherapie en met name lavendel een hoge vlucht genomen.
Iedereen kent de prachtige blauwe en paarse velden in de Provence. En deze leveren een fantastische olie. Uit zo’n 120 tot 150 kilo bloemen wordt 1 kilo olie gedestilleerd. De plant, de echte lavendel ofwel Lavandula angustifolia, komt in het gehele Middellandse Zeegebied voor, maar vooral in de Provence is de plant op bescheiden schaal in cultuur gebracht. Al vanaf de 15e eeuw wordt er lavendelolie gedestilleerd. De planten werden in het wild geplukt en vanaf deze eeuw werden de eerste terreinen met lavendel beplant. Er zijn vele soorten lavendel waar de olie uit wordt gedestilleerd.
Therapeutisch is lavendel de olie die kalmeert, herstelt verkoelt en geneest. Dit is bij de behandeling van o.a. (brand)wonden te zien zoals bovenstaand verhaal over Gattefossé al vermeld. Verder is lavendel één van de beste angstverminderende en rustgevende oliën binnen de aromatherapie. Angstverminderend is ook al via vele wetenschappelijke studies aangetoond. (o.a. Coelho 2018). De werking is via de werking van lavendel op het serotoninegehalte in de hersenen. Naast ontspanning kan lavendel echter ook het gevoel van vermoeidheid verminderen. De werking van lavendel bij slaapstoornissen wordt de laatste tijd onderzocht. Positieve effecten zijn door ervaring en studies aangetoond (Faydali 2018).
De meeste mensen genieten van de heerlijke geur, zoet en kruidig tegelijkertijd. Naast het verdampen van lavendel in een diffuser, kan lavendel op de huid worden gebruikt. De olie is zacht en kan puur worden gebruikt op een puistje of een insectenbeet. In een plantenolie (bijvoorbeeld amandel of jojoba) is lavendel bijzonder geschikt op een gevoelige, geïrriteerde huid zoals bij zonnebrand of na het scheren of ontharen. Het bevordert het genezingsproces van alle huidbeschadigingen en kleine brandwonden. Eigenlijk zouden eerstehulpposten en ziekenhuizen deze lavendelolie in hun voorraad moeten hebben vanwege de pijnverdovende en huidherstellende eigenschappen. Een druppeltje pure echte lavendelolie bij een wondje of insectenbeet zal desinfecteren, de pijn verminderen en de huid prachtig genezen. Vermengd in een vette plantolie is lavendel te gebruiken als verzorgende en ontspannende massage- of huidolie bij stijve en stramme spieren, bij artrose (Nasiri 2018) en bevordert daarbij de doorbloeding. Een massage met lavendel vermindert duidelijk het stressniveau. Het is een koninklijke olie met eigenschappen en werking waar we allemaal van kunnen profiteren.
– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2018 editie 08 –
Literatuur
Coelho, L.S. et al – Inhaled Lavandula angustifolia essential oil inhibits consolidation of contextual- but not tone-fear conditioning in rats. Journal of Ethnopharmacology 2018; 215: 34 – 41
Faydali, S., Cetinkaya, F. – The effect of aromatherapy on sleep quality of elderly people residing in a nursing home. Holistic Nursing Practice 2018; 32 (1): 8 – 16
Nasiri, A., Mahmodi, M.A. – Aromatherapy massage with lavender essential oil and the prevention of disability in ADL in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice 2018; 30: 116 – 121