Hennepzaadolie is een relatief nieuwe plantolie met uitstekende eigenschappen voor de huid.
In deze blog vertelt Drs. Harmen Rijpkema alles over Hennepzaadolie!
Hennepzaadolie is een relatief nieuwe plantolie met uitstekende eigenschappen voor de huid. Hennep (Cannabis sativa) behoort tot de oudste cultuurplanten in de wereld. Het oorspronkelijke vaderland is niet meer te reconstrueren, maar ligt vermoedelijk in centraal Azië.
Tegenwoordig wordt de plant in allerlei klimaatgebieden gecultiveerd. Als leverancier van vezels wordt hennep al meer dan 8000 jaar gekweekt. Deze vezels zijn de grondstof voor touw. Bij hennep wordt al snel gedacht aan vogelvoer en softdrugs zoals hasj en wiet, dat gewonnen wordt uit de harsklieren van bepaalde hennepvariëteiten. De vette plantolie is afkomstig van hennepvariëteiten die niet of nauwelijks hars produceren en dus ook geen geestverruimende werking hebben.
De olie wordt koudgeperst uit de zaden en bezit een heerlijke kruidige en nootachtige geur. Hennepzaadolie is bijzonder omdat het bijna geheel uit onverzadigde vetzuren bestaat, vooral linolzuur en alfa-linoleenzuur in de ideale verhouding van 3:1. Het derde gunstige vetzuur is het waardevolle gamma-linoleenzuur, dat maar in weinig vette plantoliën voorkomt, o.a. in teunisbloem- en bernagieolie. Hennepolie is in feite de enige keukenolie met gammalinoleenzuur. Deze onverzadigde vetzuren zorgen voor vele positieve werkingen van hennepolie. De vetzuren in hennep voeden de huid en zorgen dat het vocht in de huid blijft. Dus een goede olie bij een droge huid. Hennep kan puur als huidolie worden ingezet, maar wordt meestal gemengd met andere oliën zoals jojoba. Bij regelmatig gebruik kan hennepolie als anti-aging olie dienen.
De olie heeft een duidelijk pijn verminderende werking bij huidontstekingen. Mede door het gehalte aan gamma-linoleenzuur worden (chronische) huidaandoeningen verbeterd. De opbouw van nieuwe cellen wordt gestimuleerd en de olie is ideaal voor de productie van regulerende hormonen, voor behoud van een goed functionerend immuunsysteem en de beheersing van een gezonde bloeddruk. Hennep is dus ideaal als preventieve olie. Inwendig of uitwendig en gemengd met jojoba of andere oliën, heeft hennepolie bij atopisch eczeem, maar ook andere huidaandoeningen, goede resultaten gegeven. Uitwendig stimuleert het nieuwe cellen en versterkt het de hoornhuidlagen. Bij regelmatige inname leidt hennepolie tot een mooie en een huid met een goede weerstand.
Verschillende soorten hennepolie worden therapeutisch ingezet. Goede ervaringen zijn gemaakt bij pijnbestrijding en epilepsie. Als men een olie zoekt die het slechte cholesterolgehalte kan verlagen, is hennepolie een goede olie. Door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is het een welkome toevoeging aan voeding. Vooral bij onrustige, ongeconcentreerde kinderen worden met deze olie positieve ervaringen gemaakt. Over de smaak van hennepolie zijn vele meningen. De een vindt de aardse smaak heerlijk en vergelijkt de olie met pompoenpitolie terwijl een ander de olie veel te kruidig vindt. De olie is echter zo waardevol dat men de olie beslist proberen moet in bijvoorbeeld salades of yoghurt. De olie is niet lang houdbaar vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. Wanneer koel bewaard en goed gesloten is de olie 9 maanden houdbaar.
– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 07 –