De roos, de koningin der bloemen!

Aromatherapeut en docent Drs. Harmen Rijpkema vertelt je in deze blog meer over de kostbare en zoete roos! 

Sinds de oudheid heeft de kostbare en zoete roos al vele mensen verleid, meer dan welke bloem dan ook! De roos is verbonden met Venus en is het symbool van schoonheid en de liefde. De roos, de koningin der bloemen. Roos helpt mee het hart te openen als het door verdriet gesloten is.

Er bestaat een Turkse legende die het verhaal vertelt over het ontstaan van de rode roos. De liefde van een nachtegaal voor een witte roos was zo sterk dat het vogeltje in haar verlangen naar de geur zich aan de doornen prikte en met haar bloed de witte roos rood kleurde. De doornen van de rozenstruik zijn ook een prachtige metafoor voor de pijn die men doorlopen moet (de doornen) voordat men de liefde kan bereiken (de roos). Vroeger werd geloofd dat zieken werden genezen als men onder een rozenboog doorliep. Het is dan ook geen toeval dat in oude ziekenhuistuinen en tuinen bij sanatoria veel rozenbogen te vinden zijn.

Het land bij uitstek waar de roos wordt gekweekt en geëerd, is Bulgarije. Hier, in het midden van het land, in de Rozenvallei, wordt al meer dan tweehonderd jaren de Rosa Damascena gekweekt. In mei en juni geuren de roze bloemen en worden met de hand geplukt. Het liefst voor zonsopgang zodat de olie nog in de bloemen zit. Het plukken en verwerken van rozenblaadjes moet gebeuren in drie weken tijd!    

Rozenolie is één van de meest kostbare oliën. En dat is in feite ook wel logisch als je bedenkt dat er meer dan 200 rozen nodig zijn voor één druppel zuivere rozenolie. Er zijn 3 tot 3,5 ton (!) verse rozenblaadjes nodig voor 1 kilo rozenolie. Van de Rosa x alba die ook in het gebied gekweekt wordt, is meer dan zes ton bloemblaadjes nodig voor een kilo. Om het zich enigszins voor te stellen: 1 hectare rozenstruiken levert 1 liter olie per jaar op. De prijs van 1 liter wisselt sterk, maar ligt nu rond de 10.000 euro. Een waarlijk kostbaar product dat helaas dan ook vaak wordt vervalst met bijvoorbeeld geraniumolie of met synthetische bestanddelen.

Kenmerkend voor rozenolie dat met waterdampdestillatie is gewonnen, is het hoge gehalte (rond 20 %) aan rozenwas. Dit zorgt ervoor dat de rozenolie stolt wanneer het in een koude omgeving (onder 16°C) wordt bewaard.

Rozenolie bevat meer dan 300 componenten die er voor zorgen deze olie zeer veelzijdig is.

 

Roos voor lichaam en geest
De geur van rozenolie is zoet, rijp, warm, zeer bloemig en iets kruidigs met een honingachtige ondertoon. Rozen geven een gevoel van warmte en harmonie, terwijl de werkzame stoffen de huid doen opleven en versterken.

Op de huid heeft rozenolie een zeer verzorgende werking en ze helpt rimpelvorming te vertragen. Rozenolie verbetert de huidtextuur, waardoor de huid er gladder, zachter en jonger uit gaat zien! De brede werking van rozenolie maakt de olie zeer geschikt bij alle huidtypen. Door haar zachtheid hebben mensen met een acne huid, een droge, gevoelige en oudere huid baat bij producten waar roos in verwerkt is. Roos zorgt voor een subtiele parfumering en een luxe verzorging voor de huid.

 

Rozenwater
In feite zijn er twee producten die het destilleren van rozen opleveren: rozenolie en rozenwater. Helaas wordt ook dit rozenwater vaak vervalst. Echter, als je echt rozenwater geroken hebt, zul je onmiddellijk de synthetische rozenwaters herkennen.  

Rozenwater is een bijzondere stof die eigenschappen met rozenolie deelt, maar ook een subtiel eigen karakter heeft dat niet met rozenolie te vergelijken is. Het rozenwater bevat de wateroplosbare delen van de bloem, terwijl de rozenolie de olie oplosbare bestanddelen bevat. Rozenwater is een fantastisch en veelzijdig middel voor de huid. Het verkoelt, ontspant en verfrist je huid. Ideaal ter verzorging van de gevoelige huid, baby- en kinderhuid.  Ook geschikt om de ogen te spoelen bij irritatie.

Gebruik rozenwater in maskers, stoomapparaten en kompressen vanwege de geur en de effecten. Probeer ook eens een flinke scheut in het badwater om heerlijk te ontspannen en de huid te verwennen. Voeg rozenwater toe aan je cakebeslag, het geeft een aromatische twist aan ieder gerecht. Ook een scheutje rozenwater in een glaasje water of thee is heerlijk!

Roos: voor het hart en voor onze huid. Het is maar dat u het weet!

 

 – Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2018 editie 09 –