Arganolie is al een paar jaar  een hype in de huidverzorging. Een interessante olie om eens onder de loep te nemen.

Aromatherapeut en docent Drs. Harmen Rijpkema vertelt meer in deze blog! 

De arganboom (Argania spinosa) is een doornige boom, één van de oudste bomen ter wereld. Vroeger bedekten arganbomen geheel Noord Afrika. Nu groeit de boom alleen nog maar in de zuidwest hoek van Marokko. Omdat de boom zeldzaam is (geworden), wordt argan tegenwoordig door de UNESCO beschermd. Het duurt bijna een jaar voordat het fruit rijp is. Scherpe doorns aan de takken maken het onmogelijk het fruit met de hand te plukken. Ze worden geoogst als ze op de grond vallen in de zomer. De afgevallen noten worden door de vrouwen verzameld, gesorteerd en met de hand geopend om de harde noot eruit te halen. De noten worden gekraakt tussen twee stenen. In elke noot ligt een ‘amandel’.

De olie
Als alle ‘amandelen’ uit de noten zijn gehaald, worden ze gesorteerd en wordt het vezelachtige materiaal dat aan de zaden kleeft, verwijderd. Traditioneel zijn er twee soorten arganolie beschikbaar: arganolie voor de keuken en arganolie voor huid en haar. Arganolie voor huid en haar wordt geproduceerd (koude persing) van de ongeroosterde noten waarna er oranjegele olie ontstaat. Arganolie bestaat voor het grootste deel uit oliezuur (tot 48 %) en linolzuur (30 – 40 %). Als vetbegeleidingsstoffen (onverzeepbare stoffen) zijn het gehalte aan vitamine E (vooral α-tocoferol) opvallend, evenals fytosterolen, squaleen en carotenoïden. Al deze bestanddelen dragen bij aan een gezonde, weerbare huid.

Uitwendig gebruik
Arganolie wordt gezien als het schoonheidsgeheim van de Marokkaanse vrouwen: ‘het vloeibare goud van de Berbers’. Het geeft glans aan haar en bestrijdt droge huid. Men kan het puur op de huid gebruiken of anders mengen met een andere basisolie. De cosmetische olie blijft niet lang op de huid liggen, maar wordt snel geabsorbeerd waarbij het de belangrijke huidlipidelaag herstelt en ontsteking kan verzachten en verkoelen. Het is een
heerlijke gezichtsolie dat de huid verzacht. Argan kan rimpels reduceren en helpt ter voorkoming van zwangerschapsstrepen (gemengd met de essentiële olie van mandarijn). De olie is vooral geschikt bij droge huid en ter verlichting van psoriasis en droog eczeem. Met andere woorden: een geschikte olie bij beschadigde, maar ook verouderende huid.

Argan bevat ook zeldzame, maar waardevolle plantensterolen die niet in andere plantenoliën gevonden worden; deze hebben een ontstekingsremmende kwaliteit die gunstig kan zijn bij artritis en andere reumatische aandoeningen. Arganolie heeft ook bij neurodermitis (daarbij is het goed met kokosolie te vermengen) zijn nut bewezen. Droge, ruwe huid met zijn verstoorde hoornlaagbarrière wordt soepeler, ontstekingen en jeuk worden verzacht.

Onderzoek
In een zeer recent overzichtsartikel (Vaughn 2018) worden de meeste vette plantoliën (o.a. argan, jojoba en kokos) aangeprezen als fantastische producten voor de huid. De koudgeperste oliën bevatten microbendodende, antioxidant, ontstekingsremmende en anti-jeuk verbindingen dat oliën zo geschikt maken bij een droge en ontstoken huid die vaak wordt veroorzaakt door een beschadiging van de huidbarrière. Zo blijkt uit onderzoek dat oliën met een hoger gehalte aan essentiële vetzuren, zoals linolzuur, zeer goed bijdragen aan herstel van de huidbarrière, een voorbeeld is arganolie. Een ander onderzoek heeft de effecten van arganolie op de huidelasticiteit getest (Boucetta 2015). Als er dagelijks 25 ml arganolie wordt ingenomen (een grote eetlepel) en dagelijks arganolie op de huid wordt aangebracht dan verbetert de huidelasticiteit al na twee maanden. De resultaten waren beter dan bijvoorbeeld dezelfde test met olijfolie. Marokkaanse vrouwen gebruiken arganolie bij de behandeling van acne. In een test bleek een huidproduct met arganolie de talgproductie met meer dan 30 % te verminderen bij een vette huid bij een dagelijks gebruik vier weken lang (Dobrev 2007).

– Dit artikel verscheen in het vakblad Beauty Professional 2019 editie 02 –

Literatuur
Vaughn, A.R. et al – Natural oils for skin-barrier repair: ancient compounds now backed by modern science
American Journal of Clinical Dermatology 2018; 19 (1): 103 – 117
Boucetta, K.Q. et al – The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity
Clinical Interventions in Aging 2015;10: 339 – 349
Dobrev, H. – Clinical and instrumental study of the efficacy of a new sebum control cream
Journal of Cosmetic Dermatology 2007; 6 (2):113 – 118
Rijpkema, H. – Aromecum. 8ste druk 2017.